Az Oroszországban született, Palesztinába, Párizsba, majd a megszülető Izraelbe emigráló, valódi világpolgárként élő és dolgozó fizikus, mérnök, harcművész, kutató Moshe Feldenkrais eredetileg saját térdsérülésének gyógyítására kezdte tanulmányozni a mozgás és az idegrendszer egymásra hatását és összehangolásuk lehetőségeit a második világháború után. Az ötvenes években kifejlesztett módszer ma, sietős, hátfájós korunkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – az órák és az egyéni kezelések látogatói között vannak olyanok, akik különféle fájdalmaikra keresnek gyógyírt, másokat a saját testük megismerése iránti kíváncsiság vezérel, de sikerrel alkalmazzák a módszert a testükkel „dolgozó” színészek, táncosok, muzsikusok is.

A Feldenkrais módszer testünk belső, saját intelligenciáját használja a mozgás rugalmasságának, koordinációjának fejlesztéséhez és új mozgáslehetőségek felismeréséhez. A test tiszteletére tanít mozgásunk és érzékelésünk felfedezése által.

A mozgásban a szándék és megvalósítás közti területet vizsgáljuk: magát a mozdulatot és a hozzá kapcsolódó érzékelést éljük meg, ezzel mélyebb, intimebb kapcsolatba kerülünk önmagunkkal.

Teljesítmény helyett tudatosan a jelenben fedezzük fel testünk működését, testünk elemeinek meglévő; és lehetséges kapcsolódásait. Az izmok, csontozatunk és önmagunk optimálisabb és szervesebb működése érdekében egy olyan belső tájékozódást tanulunk, ami mind mozgásban, mind lelki és szellemi területen új megoldásokhoz, a megszokások új alternatíváihoz vezethetnek. 

„Egy színész, szónok vagy tanár rekedtsége miatt kezd foglalkozni magával. 

Elõször megpróbálja megtalálni hol fejt ki túlzott erõfeszítést a torkában vagy lélegzéskor. Amikor sikerül megszabadulnia a felesleges erõfeszítéstõl és beszéde könnyebbé válik, meglepve tapasztalja, hogy feleslegesen erõltette az álkapcsát és a nyelvét is, amirõl addig nem is volt tudomása, és ami szintén hozzájárult a rekedtség kialakulásához.
Az egyik területen elért könnyebbség segítségével testének más, kapcsolódó részeit is pontosabban tudja megfigyelni.

Ahogy tovább gyakorolja új tudományát, nyelvét és állkapcsát kevésbé erõltetve, azt is fölfedezheti, hogy beszéd közben torkának és szájának csak a hátsó részét használja: Így a lélegzéshez több erõfeszítés kell, mert nagyobb levegõnyomásra van szükség a hang átpréseléséhez a szájon. 
Ahogy megtanulja használni a szája elülsõ részét is, a beszéd is sokkal könnyebbé válik, és azt tapasztalja, hogy a tüdeje és a rekeszizma is jobban mûködik.

Ekkor meglepve fedezi föl, hogy mindennek a forrása a nyakában lévõ feszültség volt, aminek a következtében a feje és az álla elõre esett, ami mind a légzését, mind a beszédét akadályozta. Ez azután további felfedezéshez vezethet, ami összefügg azzal, ahogy áll és mozog.
Ez azt jelenti, hogy a megfelelõ beszédhez az egész személyiséget figyelembe kell venni.

De mindezek a felfedezések és eredmények, a nagymértékû könnyedség még mindig nem a történet végét jelentik. Alanyunk felfedezi, hogy a hangja, ami korábban csak egy oktávra korlátozódott, most jelentõsen magasabb és alacsonyabb hangmagasságot ér el. 
Teljesen új minõséget fedez föl a hangjában, és azt tapasztalja, hogy már énekelni is tud. Ez ugyancsak új lehetõségeket teremt, olyanokat, amirõl eddig nem is álmodott.”


(M. Feldenkrais: Awareness Through Movement 1972. HarperCollins)

Forrás: www.feldenkrais.hu

 

Tanulás az éberség útján, ahol a mozgás az eszköz.


A Feldenkrais-módszerről® egyre többen ismerik fel, hogy bármely életkorban hatékonyan segíti hozzá az embert a jobb életminőséghez és a jó közérzethez.

A rossz hír

Testtartásunk és az a mód, ahogy tagjainkat nap mint nap használjuk, sokszor szinte nyomorító mozgásszervi bajok forrása. Tovább súlyosbítja a helyzetet mindennapos stressz és a sok kisebb-nagyobb sérülés, mert folytonosan ingerli szenzomotoros (érző-mozgató) rendszerünket, amely erre minduntalan ugyanazokkal a reflexekkel reagál. A rendszeres ingerre adott rendszeres válasz olyan állandó izomösszehúzódást okoz, amelyet akaratlagosan már nem is tudunk ellazítani. Ez a magyarázata annak az egyre fokozódó merevségnek, fájdalomnak és mozgáskorlátozottságnak, melyet a kor előrehaladtával szinte mindnyájan átélünk. Mindarra, ami mozgásunkat korlátozza és a kellemetlenségeket okozza, a legtöbben egyszerűen rászoktunk – épp ezért le is tudunk szokni róla, akárhány évesek vagyunk.

A jó hír

A Feldenkrais-módszer® egyszerű és eredményes: segítségével újra megtanulunk könnyedén és elegánsan mozogni, javul a testtartásunk és általános egészségi állapotunk. Újra tanulni sose késő. A módszer azon a felismerésen alapszik, hogy panaszaink, fájdalmaink, bajaink zöme a választás hiányából fakad, egyfajta kényszerességből, azaz végső soron abból, hogy viselkedésünkben a szokás rabjai vagyunk.

A Feldenkrais-módszernél a tanulás és a fölfedezés legfőbb eszköze maga a mozgás. Úgy változtat a testen, hogy újra tanítja az agyat.

A valódi szomatikus (testi) tanulás révén:

  • tudatossá válik a pontos érzékelés
  • csökken a fölösleges izomterhelés és az erőlködés
  • visszanyerjük uralmunkat a testünk fölött.


A módszer egyik legfontosabb célja, hogy segítsen visszaszerezni kisgyermekkori képességeinket: az intenzív figyelést önmagunkra, a félelemnélküliséget, az önállóságot és azt a csodálatos élményt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Alkalmazása olyan tanulási feltételeket teremt, amelyek elősegítik az önreflexiót, s ez bizonyítottan fejleszti és finomítja az idegrendszert.

Mennyi idő kell az áttanuláshoz?

Hogy kinek hány órára van szüksége a legjobb eredmény eléréséhez, az egyrészt panasza súlyosságától függ, másrészt attól, mennyire könnyen tud változni, változtatni. Más szóval attól, milyen gyorsan képes megszabadulni a rossz mozgási beidegzésektől és megnyitni idegrendszerét, amely megszokta, hogy mindent mindig ugyanúgy csinál. Fontos tényező itt az életkor. Minél idősebb valaki, többnyire annál hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy gondolkodási és mozgási sémáit átalakítsa. De talán soha sem késő elkezdeni a változást a jobbra!

A hatások

A tanulók az első Feldenkrais óra után többnyire azonnali jó közérzetről, könnyedebb és hatékonyabb mozgásról számolnak be. Könnyebbnek és lazábbnak érzik magukat, kisebb testi panaszaik nyomban enyhülnek. Ez az azonnali hatás is jelzi, milyen óriási lehetőségeket tartogat a Feldenkrais módszer.

A cél az, hogy a Feldenkrais-növendék úgy alkalmazza mindennapi életében a tanultakat, hogy teste simábban és hatékonyabban mozogjon és működjön, ezzel megőrizze egészségét, s egész életében elejét vegye például a derékfájásnak.
Hasznos a módszer például színészeknek, táncosoknak és zenészeknek, akiknél igen fontos, hogy tudjanak lazítani, kikapcsolni s aztán újra koncentrálni.

Vannak a módszernek ráadás-hasznai is. Az az ápolónő például, aki megtanulta, hogyan mozogjon kisebb erőfeszítéssel, s akit ezáltal kevesebb stressz ér munka közben és kevésbé kínozza a hajlongás-emelgetés okozta derékfájás, mozgástudatossága révén a betegeknek is jó mozgási tanácsadója lehet.

Yehudi Menuhin

Forrás: http://www.feldenkrais-tanfolyam.hu

 

Hogyan fogsz a NIA-ban találkozni a Feldenkrais módszerrel?

  • Amikor felhívom a figyelmed a testérzékelésekre, a mozdulatok lassítására és arra, hogy figyeld meg hogyan mozdul a tested, vagy hogyan érintkezel a talajjal.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miania.blog.hu/api/trackback/id/tr94324011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása