Tánctechnikák - 3. Jazz tánc

Címkék: jazz tánc

2012.03.20. 08:27

A jazz tánc alapjai azok, amiket nagyon szeretnék tudni, csak úgy, hogy valahogy betöltődik az infó és a testem követi. Nem tudok betelni vele és nem is mentek/mennek könnyen az innen átvett formulák. Viszont nem adom fel, mert megéri minden egyes verejtékcsepp.

Éljenek a dívák!

JAZZ TÁNC KIALAKULÁSA

Ezzel a kifejezéssel először 1917-ben találkozunk. A Jazz tánc gyökerei a new orleansi feketék Kongó-táncaihoz nyúlnak vissza. A húszas években Harlem volt a fekete jazz táncosok fellegvára.

1940 körül új elemekkel gazdagodott a stílus a balett és a modern tánc hatására. Első alkalommal 1960-ban jelenik meg a jazz tánc Londonban, mint önálló látványon alapuló tánc és ekkortól már semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy meghódítsa a világot.
 
A stílus egy speciális technikán alapul, az un. Izolációs-technikán. Ennek lényege abban áll, hogy egyes területei a testünknek egymástól függetlenül mozognak.
 
 
A mozgásközpontjai: fej-nyak, vállak, mellkas, medence, a kezek és a lábak. A mozgás lényege a "policentrikusság", ez azt jelenti, hogy legalább kettő - a fentebb említett - mozgásközpont egymástól függetlenül mozog. Majdnem minden típusú mozgás engedélyezett.
 
 
Aki hobbiból űzi ezt a tánc stílust, az a ritmikus gimnasztika és a táncsport nagyszerű elegyére lel benne. Az utóbbi években folyamatosan nő a Jazz tánc népszerűsége, ami részben annak is köszönhető, hogy teljesen nyitott minden mozgásra, amit beépíthet mozdulatai közé.
 
Forrás: www.jazzdance.ewk.hu
 
Ennél sokkal többet nem találtam, de úgyis a mozdulatok, a videók amiket begyűjtöttem hozzá, mindent elmondanak, és nekünk éppen erre van szükségünk.

Hogyan fogsz találkozni a Jazz tánccal a NIA-ban?
  • Csak annyit mondok shimmy... vagyis vállrázás, csípőrázás és természetesen az izoláció kapcsán. Amikor külön-külön mozdulnak meg a testrészek. A jazz tánc szerintem végtelenül szexi, úgyhogy amikor a nőiesség kerül a fókuszba, nem félünk majd használni!

Ha nem is jazz tánc, de minden benne van, amiről beszéltünk.

 ... avagy a testünk nem hazudik. És mindig jelen van.

A bejegyzés trackback címe:

https://miania.blog.hu/api/trackback/id/tr714327563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása