Harcművészeti technikák - 1. Tai Chi

Címkék: tai chi

2012.03.21. 10:20

Az őszinte igazság az, hogy engem korábban a tai chi jobban megfogott, mint a jóga. Ez persze mostanában változik, mert már nem azt érzem, hogy jobb, hanem azt, hogy mind a jóga, mind a tai chi annyira nagyon jót tesz nekem, hogy önmagában is szükségem van rájuk. Mert tényleg mindEgy, csak máshogyan közelíti meg az Egy/séget.

A tai chi finom áramló ereje számomra annyira meggyőző és annyi energiát ad, hogy ilyenkor maximálisan elhiszem, hogy mindenre képes vagyok és a kezeimben tényleg olyan erő és varázslat lakozik, amivel képes vagyok átrendezni magam körül a világot. 

A Tai Chi története

Bruce Tegner alapján

Az i.sz. XII. században a Sung dinasztiából származó Yo-fei rendfőnök Yuan-chiao szerzetessel közösen 173 mozdulatsorból álló rendszert dolgozott ki. Ezek a mozdulatok a japán karatéval való bizonyos hasonlóságát tükrözik napjainkban, mivel a karate a kínai kung-fuból alakult ki.

A tai chi egy nagyon régi kifejezés, ami azt jelenti; "legmagasabb odafönn". Ez a magasság két különböző - a yin és a yang - formában létezik. 
A yin negatív értelmű, sötét, hideg dolgokban nyilatkozik meg. A yang pozitívumra, világos, meleg dolgokra vonatkozik. A stílust azért alakították ki, mert úgy érezték, hogy az addigi stílusokban nincs olyan, mely a yin-yang harmóniáját egyenlően tartalmazná. 
A világ jelenségeinek összessége e két forma kölcsönhatásaképpen jön létre. 

yinyang2.jpg

A tai chi iskolája olyan rendszert teremtett, melyben a yin-yang egyensúlyban van. Ez azt jelenti, hogy az emberi lélek, az érzékszervek, a belső szervek és a végtagok mozdulatai összhangban kell, hogy legyenek. 
A módszer, ahogy ezt elérhetjük: lassú mozdulatok sora, beleértve a levegővétel szabályozását is.

A gyakorlás eredményeképpen javul az általános fizikai erőnlét, fokozódik a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, magasabb kort lehet elérni, s az önvédelem tényleges mértéke is fokozódik. Magától értetődik, hogy a kung-fu az önvédelem hatásos eszköze. Ezen túlmenően fejleszti és megszilárdítja az egyéni erőt, gyorsaságot, érzékenységet és állóképességet.

A tai chi stílus a tai chi chuanból alakult ki. Több rendszer és iskola fejlődött ki az elmúlt évszázadok során.

Főbb stílusok

  • yin stílus
  • yang stílus
  • wu stílus
  • pekingi stílus
  • déli stílus
  • északi stílus, stb.

A tai chi lényege: "a belső szervek és a külső végtagok összhangja és az ember harmóniája a természetben!"

A mozgás jellege

A Tai Chi, ahogy azt manapság nálunk is gyakorolják, egy jógaszerű mozgásforma és meditáció keverékének látszik. Számtalan formagyakorlat létezik, melyek különböző mozdulatsorokat tartalmaznak. Ezek legtöbbje harcművészetekből származik, sőt, ha még mélyebbre ásunk, akkor az állatok és madarak természetes mozgásának megfigyeléséből. 
A Tai Chiban ezeket lassan, lágyan, kecsesen, egyenletesen és különféle összekötő elemekkel mutatják be.

A tai chit napi gyakorlással kell végezni, hogy eredmény érjünk el! 
A tai chi mesterek nagy súlyt helyeztek a gyógyításra, így ez a stílus egy olyan pluszt is magában rejt, melyet más harcművészet nem, legalábbis nem ilyen részletesen. Az idegpontok és meridiánok tökéletes ismerete teszi lehetővé a tai chi mesterek tökéletesebb tudását más harci stílus mestereivel szemben! 
Van egy régi mondás: "mielőtt ölnél, tanulj meg gyógyítani"!

Életenergia

Sok gyakorló esetében a központban nem elsősorban és mindenekelőtt a harcművészet áll, hanem a test meditatív gyakorlatoztatása. Másokat inkább a Tai Chi harci vonatkozásai érdekelnek. A kínai filozófiában és gyógyászatban létezik a chi fogalma, ez az a vitális energia, amely élteti a testet. 
A Tai Chi egyik célja, hogy elősegítse a chi körforgását a szervezeten belül, ez pedig megnöveli az illető életenergiáját, és megőrzi egészségét. A chi-áramlás mintázata szoros kapcsolatban áll az ideg- és érrendszerrel, ugyanúgy behálózza az egész szervezetet. Ezen alapul az akupunktúra, az akupresszúra, valamint más keleti gyógymódok is.

Agytisztítás

A Tai Chi másik célja, hogy erősítse a nyugodt és zavartalan elmét, amely e gyakorlatok pontos végrehajtására összpontosít. Az elsajátítás hosszú folyamat, melynek során fejleszthetjük az egyensúly, a finom motorikus kontroll, a mozgás ritmusa és egyéb képességeinket is. A Tai Chi gyakorlása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az élet más területein is jobban boldoguljunk, vagy más fizikai gyakorlatokat is könnyebben végezzünk pl. állás, gyaloglás, mozgás, futás. Számtalan művelője számol be arról, hogy javulást érez a rossz testtartásban, egyéb hibákban, melyek idővel feszültséget, sérülést okozhatnak. Továbbá e gyakorlatok meditatív jellege lecsendesedést és nyugalmat eredményez.

A Tai Chi Chuan és a filozófia

A Tai Chi szoros kapcsolatban áll a taoizmussal. Ez az elmélyedő, misztikus kínai tudomány Lao ce nevéhez kötődik, aki Konfuciusz (Kung -Fu-ce ) idősebb kortársa volt. Honan tartományban élt és tanított az i.e. VI. században, s az ő nevéhez fűződik a taoizmus alapirata, a Tao te king. A taoizmus filozófiájának jó pár eleme van, lényegében a világ szemléletének nyugodt, elmélkedő nézetét képviseli, átitatva a természet szépségével és békéjével. A Tai Chi összefüggésben áll a Ji Csinggel, a kínai jóslásrendszerrel, a kínai alkímia öt elemével (fém, fa, tűz, víz, föld), a nyolc alap trigrammával és a 64 hexagrammával.

Forrás: www.utesereny.hu

Hogyan fogsz találkozni a Tai chi-vel a NIA-ban?

  • Az óra elején szinte mindig, amikor összegyűjtjük az energiákat, összekapcsolódunk a légzésünkkel, és elindítjuk az áramlást. 
 

Ajánlat: 8 Brokáttekercs gyakorlatsor - minden napra.

Fő célja az egészségmegőrzés és javítás, rendszeres gyakorlásával az összes meridiánban kiegyensúlyozódik az energiaáramlás, és megerősödnek, gyógyulnak a belső szervek.

A bejegyzés trackback címe:

https://miania.blog.hu/api/trackback/id/tr344330124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása