Harcművészeti technikák - 3. Aikido

Címkék: aikido

2012.03.22. 22:12

Nekem az Aikido az okos erőt jelenti, ezért borzasztóan szimpatikus, mutatom is miért.

Az aikidó (合気道, nyugaton Aikido, Aikidō) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”.

Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító (Uesiba Morihei) megfogalmazása szerint az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a Világegyetemben.

Ennek megfelelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

Az Aikidó tana, a test és a szellem egységén, egy olyan magasabb tudatállapot keresésén alapul, amely csak hosszú időn keresztül végzett komoly gyakorlással érhető el.

Az Ai maga az egység, azaz a fizikai és szellemi lét tökéletes egyesítését kialakító eszményi személyiség létezési formája, mai szavakkal szólva: életvitele.
KI a természet spontán folyamatait , és az ember minden egyes cselekvését is egyaránt irányító energia. A  (DO) pedig az az út, vagy módszer, amelyen szigorú, következetes, sokszor fáradsággal végzett gyakorlás (shugyo ejtsd: sugjó) révén elérhetjük a fent említett ideális célt.
  

„Az Aikidoban arra a tudatra van szükség, amely a világ minden népének békéjét szolgálja, nem pedig annak az embernek a tudatára, aki csak azért gyakorol, hogy erős legyen, és legyőzze ellenfelét. Ezért a technikákban való versengés nem az igazi budo. Az igazi budo nem ismeri a vereséget. Az, hogy sohasem vesztünk, azt jelenti, hogy sohasem harcolunk.”

„Az Aikido technikák körmozgásra épülnek, mivel a kör idézi elő harmóniát és az összes ellentét megoldását. A kör teret vesz körül, és ennek az ürességnek a tökéletes szabadsága teszi lehetővé, hogy a ki megszülessen. A körön belül a világegyetem Kije áramlik a teremtés, az evolúció és a védelem folyamataiban. A kör szelleme korlátlan számú technikát tartalmaz és hoz létre, mivel elfér benne a világegyetem összes Kije. A szellem köre a világegyetem egységével kezdődik és végződik. Amikor az élet folyamatai összekapcsolódnak a szellemmel, és az Aikiban megszületik a kör, alapelve, a körön keresztül minden kiteljesedik. A kör titka az, hogy magának a tér középpontjának átszúrásával alkotja meg a technikát."

Uesiba Moriteru

 

Szellemi háttér

Az aikidó gyakorlásának célja a test és az elme fejlesztése, valamint az Univerzum valódi természetének és mibenlétének a megértése. Amennyiben ez sikerül, az egyén összhangba kerül a világmindenséggel, s az így keletkező harmónia kioltja, feloldja azt a feszültséget, amit a támadó szándék hozott létre.

Az aikidóban tehát nem arra kell törekedni, hogy felülkerekedjünk az ellenfelünkön, hanem arra, hogy összhangba kerüljünk vele, és a harmóniával kioltsuk a diszharmóniát. A technikák tehát nem harci technikák, nem a pusztítás a céljuk, hanem a partner és ezáltal önmagunk megismerésének, s a világegyetem megértésének eszközei.

"Változtasd meg az érzékelésed arról, hogy valójában hogyan is néz ki és működik a világegyetem. A harci technikákat alakítsd a tisztaság, jóság és szépség hordozóivá, és sajátítsd el ezeket magas szinten. Amikor az eget, földet és emberiséget összekötő, mindent harmóniába hozó kard testet ölt, az ember felszabadul, és képessé válik megtisztítani és keményen alakítani önmagát." 

"Ne gondolkozz a technikán, ha feltűnik az ellenfél! Ha így teszel, ez azt bizonyítja, hogy túlságosan leköt téged! Az aikidóban ha létezik ellenfél, valójában mégsem létezik. Mivel voltaképpen egyek vagytok, ha te mozdulsz, ő követ téged. Tehát, ha úgy mozogsz, ahogy azt te szeretnéd, az »ellenfél« veled együtt mozog."

Hogyan fogsz találkozni az Aikido-val a NIA-ban?

  • A Taekwon-do-val együtt viszonylag elkülönülten, a kevésbé szaggatott, áramló, már szinte tánccá formálódott pontos és precíz mozdulatokban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miania.blog.hu/api/trackback/id/tr984333959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása